Стоглав. Постановления Стоглавого Собора (1551 год)

Глава 64. О ТОМ ЖЕ ПОСЛАНИЕ КИПРЕЯНА МИТРОПОЛИТА КИЕВСКАГО И ВСЕА РУСИИ В ПСКОВ О СВЯТИТЕЛЬСКОМ СУДЕ.

Се яз Кипреян, митрополит киевский и всея Русии, по преданию святых апостол и святых отец и благочестивых царей уставу, еже уставили пределы церквам божиим, митрополиям и епископьям, да еже что потягло к которой митрополии или епископьи: монастыреве, игумены и чернцы, попы и дьяконы, и всяк церковный человек, то ecu под властию, в послушании святителю; ничтоже да не смеет ни един хрестьянин, ни мал, ни велик вступатися в тая дела. Аще который от тех игумен или поп, или чернец имет отыматися мирскими властелины от святителя, таковаго божественная правила извергают и отлучают; а кто по них имеет вступатися, того не благословляют. А что погосты и села, и земли, и воды и пошлины, что потягло к церкви божий, или купли, или кто дал по душе намети для, а в то ни един християнин не вступается; а кто вступится, того не благословляют божественная правила. Сего ради яз Кипреян, митрополит всеа Русии, по тем же божественным правилом дал есми сию свою грамоту в епископью в новогородцкую, во святую Софею, сыну своему владыце архиепископу великого новагорода Ивану. Да елико есть монастырев, игумены да будут у него в покорении и в послушании и весь чин священнический. Такоже погосты и села, и земли, и воды со всеми пошлинами, что потягло при первых владыках тамо что ни было, тако и ныне потянут ко святей Софеи и ко владыце Иванну. А никто бы не смел вступатися в церковныя пошлины ни в земли, ни в воды; блюл бы ся казни святых правил. А кто будет вступился и тот бы престал от сего часа. кто послушает святых правил и святых соборов предание и мое поучение, на том милость божия и пречистой его матери и мое благословление; а кто не послушает моего благословения и покушается обидити церковь божию, на том не буди милость божия и пречистой его матери, ни мое благословение. А дана грамота на Москве в лето 6900 месяца августа в 29 день.

Глава 65 . А СЕ ЧТО СУДЯТ МИРЯНЕ ПОПОВ И КАЗНЯТ ИХ И ОСУЖДАЮТ

Се аз Кипреян, митрополит киевский и всеа Русии, что семь слышал, аже во Пскове миряне судят попов и казнят их в церковных вещех, ино то есть кроме хрестьянского закона: не годится миряном попа не судити, ни казнити, ни осудити его, ни слова на него не молвити, но кто их ставит святитель, тот их идит и казнит, и учит. Вы бы есте, дети мои псковичи от веика и до мала, чтобы есте не судили попов, ни казнили их, греха бы есте на душу свою не имали, ни зарока бы есте на весь Псков не чинили. Слышал есмь и то, что попы некоторые молодые да овдовели, да поженилися; и того вам такоже не годится судити, чтобы есте не замали ни чем: ведает то святитель, кто их ставит, тот и поставит, и извержет, и казнит, и судит, и учит; а вам не годится в та дела вступатися. А кого церковь божия и святитель огласит, и вам по тому же оглашению годится такоже держати его. А что земли церковные и села, купли будут или кто будет дал, умирая, которой церкви, и в те бы есте земли не вступалися никто от вас, чтобы церковь божия не изобижена была, занеже в том велик грех от бога. Сего ради и яз, по сану и по области, иже ми дал бог, учю вас, своих детей, а вы моего слова слушайте. А кто сея грамоты не слушает, не буди милость божия на нем, ни моего благословения, а кто послушает, милость божия на вас. А дана грамота в великом Новегороде, в лето 6903, месяца майя в 12 день. О том же правило святых отец седмаго собора. Не восхощеши прияли новых закон развращенных, но соблюдай твердо истину: якоже плотское божие пришествие словом и усты, сердцем и умом, писанием же и образы исповедати и соблюдати подобает; подобие же и священная правила, законы же и уставы, яже прият святая церкви, и вся предания, писаная и неписаная, иже предаша святии апостоли и преподобнии отцы и благочестивии цари непревратно соблюдати подобает. Не повинующии бо ся сих сохранити, вечно мучими будут. Хранящей же сих вечного живота наследницы будут.

Глава 66. ОТВЕТ О СВЯТИТЕЛЬСКОМ СУДЕ.

И того ради подобает святителем по священным правилом коемуждо во всей области, всех святых монастырей общих и особь сущих, такоже и девичих святых монастырей архимаритов и игуменов, и игуменей, и строителей, и весь священнический и иноческий чин, и все причты церковныя, духовне и телесне ведати о всем по бозе и пещися ими, и пользовати, и учити о всех полезных, якоже сущим святителем, а не истязати от них ни пиров, ни даров, ниже которых излишних почестей, или что ино замышляти, кроме священных правил, паче же уставленых уроков и даней по книгам и по грамотам прежними святители в митрополии и во архиепископьях, и в епископьях ничтоже претворяюще. Да по тем же священным правилом всем святителем, коемуждо в своем пределе, духовных пастырчй, архимаритов, и игуменов, и игуменей и их сестер, и строителей, и весь священнический и иноческий чин во всех духовных делех самом святителем судити с великим истязанием и обыском, соборне, по священным правилом, да не порочен будет суд святительской.

Глава 67 О НЕСУДИМЫХ ГРАНАТАХ.

А что по монастырем у архимаритов и игуменов, и у строителей царевы великого князя жалованные гралюгы, а в них пишет: «Не судити владыкам архимаритов и игуменов, ни попов, ни чернцов, ни всякого причета церковного». И те грамоты даваны кроме священных правил. И о том ответ. Впредь таковым грамотам не быти, а судити святителем самом, соборне, по священным правилом, коемуждо в своей области архимаритов и игуменов, и игуменей, и их сестр, и строителей, и протопопов, и весь священнический и иноческий чин, и ружные попы, и дьяконы, и все причты церковные в духовных делех и во прочих, опричь душегубства и разбоя с поличным, или кому повелят судити, а не от мирских. А чернцов и слуг монастырских, и всех хрестьян промеж себя сами судят архимариты и игумены во всяких делех с соборными старцы или кому прикажут, да и управу им по суду чинят, опроче духовных дел. А кому будет на слугах и на крестьянах монастырских царя и великого князя детем боярским и всем крестьянам, или волостным, или владычним, или монастырским хрестьяном, и людем градцким и прочим чего искати или о земле спор: и в тех во всех делех судят их бояре и дворецкой царя и великого князя по их жалованным грамотам. А архимаритов и игуменов, и протопопов, и попов, и дьяконов, и чернцов, и всего причта церковного князем и бояром, и дворецким, и наместником по городом, и по погостом, и по волостем, и всем мирским судиям не судити. А которым архимаритом и игуменом, и попом, и дьяконом, и всем причетником церковным, священноиноком, и чернцом, и инокиням лучится искати своих обид на мирских людех: и оне просят у святителей за собою присадки или у десятинников, да перед теми мирскими судьями и перед святительскими судьями, и перед священники десяцкими, и земскими старостами, которым приказано в суде сидети, своих обид ищут, и судьи им управу чинят по судебнику и по царской уставной грамоте, и по соборному уложению.

Глава 68. СОБОРНОЙ ОТВЕТ О АРХИМАРИТЕХ, И О ИГУМЕНАХ, И О СВЯЩЕННИКЕХ, И О ДЬЯКОНЕХ, И О ВСЕМ СВЯЩЕННИЧЕСКОМ И ИНОЧЕСКОМ ЧИНУ.

В духовных и во всяких делех кто чего на них взыщет или они сами взыщут своих обид и прочих дел: и о котором деле мочно будет по суду обыском обыскати, ино о том деле послати да велели обыском обыскати многими послухи и достоверными свидетели с очи на очи по евангельскому словеси: «Пред двема или трема свидетели да станет всяк глагол», да потому ц управу чинят без целования и без поля. Наипаче же греховный вины судятся по священным правилом ни ротою, ни клятвою, но достоверными свидетели и многими послухи. А в которых делех по суду свидетелей нет и обыском обыскати немощно, а ималися будут за одно крестное целование и за поле том крестное целование и поле оставити, да возложити на щдьбы божия, кинути жеребей, и чей наперед возмется, того и оправдати. А которые дела недосужены, и в тех делех досудити, да по суду и по обыску судити, потому же и управу учинити. А крестное целование и поле священническому и иноческому чину не присуживати. А кто взыщет на них поклажаев, а не будет у них отписей, и тем и виновати; также и сами на ком взыщут своих поклажаев, а не будет у них потому же отписей, и тем винити таковых, а крестного целования и поля свяшенническому и иноческому чину не присуживати ни в которых делех по священным правилом, кроме душегубства и разбоя с полишным. В таких винах градцкие судьи да судят по царьским законом. А монастыри и казны монастырские ведают и отписывают по всем монастырем царя великого князя дворецкие и дьяки, и приказывают архимаритом, и игуменом, и строителем с соборными старцы, и считают архимаритов и игуменов, и строителей, во всем приходе и в расходе царя же великого князя дворецкие и дьяки или кому прикажут, повелят по цареву слову, да непорочен будет суд святительской. А в которое время митрополиту не поможется, ино в свое место повелевает судити архимаритов и игуменов, и игуменей, и протопопов, и весь священнический и иноческий чин в духовных делех сарскому и подонскому владыце со вселш архимариты и игумены, соборне, по тем же священным правилом. И бояре митрополичи в том суде у святителей не сидят развес писарей кому, те дела записывати. А к полем и к целованию святителем не по неделям, по два по три, да градцким старостам и целовальником, и земскому дьяку, которым царь прикажет. И тем старостам, и целовальником, и земскому дияку с тех судных дел списывати противни слово в слово, да держати их у себя, а к тем списком дияки руки свои прикладывают. А их дияк земской или сами старосты и целовалъники, и те священники, которые у них в суде сидят, к тем судным списком ко обоим, которые у бояр останутся и которые будут у целовальников, руки свои прикладывают, чтобы было брежно и тех бы дел не переделывали и не переписывали. Да те судные списки держати дьяком у себя в ларце за боярскими печатми по цареву судебнику (а подьячим их не давати), доколе судные списки бояре перед святители положат и обоих исцов перед ними поставят. И святители, выслушав список, и обоих исцов вопросят: «Таков ли им суд был?» 

И скажут, что им таков суд был, и святители тот список обговорят с искусными людми, да потому им и управу велят учинити, и пошлины велят имати на виноватом по цареву судебнику гривенную и по уставной грамоте. А которой от них список оболживит и по списку не такнет, и святителем, обыскав, темиже священники и старостами, и десяцкими, и царевыми
целовальники, и земским дьяком, которые у бояр в суде cuдeлu, да потому им велят и управу учинити. А что в митрополии, и в архиепископьи в епископьях, по которым градом и по десятинам жили гкони вечно уставлены десетинники при великих чюдотворцех Петре и Алексее и Ионе и преже их, и по них, и доднесь, а ее дали и судили весь священнический иноческий чин, и все причты церковныя и прочих людей по рядным, и по кабалам, и в боех, и в грабежех, опроче духовных дел — и ныне по тем градом, в митрополии, и во архиепископьях, и в епископьях быти десятинником потому же и судити им священников и дьяконов, и все причты церковные, и мирских людей по рядным грамотам и по духовным, и по кабальным, и в поклажаех, и в боех, и в грабежех, опроче духовных дел. А у них быти в суде старостам священником и десяцким по два по три, да старостам земским и целовальником, и земским дияком, которым царь повелит: и тем старостам, и целовальником, и земскому дьяку с тех судных списывати противни слово в слово, да дрьжати их у собя. А к тем списком десетинники руки свои прикладывают, а их дьяк земской или сами старосты и целовальники к тем судным списком, которые у десетинников останутся, потому же руки свои прикладывают и печатют , якоже и преди речено бысть, чтобы было брежно и тех бы дел не переписывали и не переделывали. А священником и дьяконом к полем и к целованию не срочат без святительского ведома. А в прочих во всяких делех тамо им управу чинят по суду и по обыску в божию правду безпосульно. А пошлины свои емлют на виноватом по цареву Судебнику гривенную и по уставной грамоте. А в которых делех невозможно тамо им управу учинити, и они обоим исцом срок чинят перед святители. И святители, выслушав список, да потому им и управу чинят. А корчем десетинником не держати, а держати им про собя питие. А в духовных делех десетинники не судят никого, а срочат им перед святители: и святители их сами судят, и кому повелят о священных, да потому им и управу чинят. А учнут десетинники неправду судити и посулы имати, и делы волочили, и продажу чинили, и старостам и целовалъником с теми священники, которые с ними в суде сидят, и земскому дьяку о том им говорили, чтобы судили вправду и посулов не имали. А не послушают их, и старостам, и целовальником, и земскому дияку писати на них святителем, а не управят святители, и старостам писати о том к царю, и тем десетинником от царя и от святителей быти в великой опале; и взятое велели на тех доправливати втрое1 no царьскому Судебник, да и десетина от него отняти. А будет неправда в суде и всякая хитрость и продажа в боярех, и в десетинникех, и в земским судьях, с одного, а доведут их в том многими свидетели: и тем всем судьям быти от царя в великой опале, а от святителей потому же быти в опале, якоже и преди речено бысть. А что преже всего в митрополии и во архиепископьях, и епископьях ездили о градом и по десетинам десетинники и заезщики и збирали на святителей дань по книгам, и свои пошлины по грамоткам и по книгам, по старине, и в том священником и дьяконом от десятильников и от заещиков были нужда и продажа великая. И отныне, и впред по цареву совету и по соборному уложению в митрополии и во архиепископьях, и в епископьях десетинником и заещиком по тем городом и по десетинам не ездити, а ставити по тем городом по всем и по десятинам десяцких священников да старост земских и целовальников, которым царь прикажет, и те старосты и целовальники с теми десяцкими священники и целовальники святительскую дань и десетинничи, и заещичи пошлины збирают по книгам и по грамотам, опричь пустово и льготных, и жаловальных , и тарханных грамот, да отдают сполна святителем с году на год на рождество Христово или на Збор. А чего сполна не привезут по книгам, и святителем то велети оправливати на тех земских старостах и на поповских, и на целовальникех, безпенно, по цареву великого князя указу.

Назад. / Начало / Далее

Страницы: 1 2

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

1 комментарий к записи “Стоглав. Постановления Стоглавого Собора (1551 год)”

  1. Akeksei:

    Уложение Собора 1551 г. затронуло главные стороны церковной жизни; в нем были собраны и систематизированы все нормы действующего права Русской церкви. Исходным материалом, кроме канонических источников, послужили Кормчие книги, Устав св. Владимира, постановления Собора 1503 г ., послания митрополитов . . InterpultStudio

Оставить комментарий